De Baby- en kindergebarenmethode geeft een kind een stem in handen, het overbrugt de periode van taal begrijpen naar kunnen spreken. Een succesformule om de taalontwikkeling te stimuleren, taal visueel te maken, elkaar beter te begrijpen en meer inzicht te krijgen in de behoeftes en beleving van het kind.

Een kind wil graag met je delen wat het beleeft en nodig heeft. Met Baby- en kindergebaren geef je het kind een stem waarmee het dit uit zichzelf kan doen, zonder dat jij hoeft in te vullen waar het kind naar zou kunnen wijzen of wat het zou kunnen willen. 

Met de Baby- en kindergebaren methode ondersteun je wat je zegt met gebaren. Hiervoor gebruiken we gebaren uit de Vlaamse Gebarentaal.

Hoewel een kind pas rond een jaar of anderhalf begint met praten is het cognitief al veel eerder in staat om te communiceren. Door je kind gebaren aan te leren, kun je deze periode overbruggen. Je kunt al met je kind communiceren voordat het kan spreken! Vanaf zes maanden gaat het kind betekenis geven aan de taal die het hoort en gaat dus begrijpen wat je zegt. Het kind ziet en herkent een vliegtuig in de lucht of een eendje dat in de vijver zwemt of een vlinder in de dierentuin en wil dit graag aan jou vertellen.Het weet ook wat er gaat gebeuren als je vraagt of het wil eten of gaat slapen. Vanaf ongeveer 8 maanden kan het kind gebaren terugmaken en kan het een gesprek met jou starten, waardoor je meer inzicht krijgt in de belevingswereld en de belangstelling.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gebaren niet alleen de taal- en spraakontwikkeling op jonge leeftijd bevordert, maar ook dat gebarende kinderen, als ze ouder zijn, een voorsprong hebben op niet gebarende kinderen in het lezen, schrijven en spreken.

In de visie van Gebarenstem staan communicatie en het gebruiken van gebaren centraal. We willen iedereen – jong, oud, professional, familie – op de voordelen, mogelijkheden, veelzijdigheid en het plezier van het gebruiken van gebaren in communicatie attenderen!

VLINDER – 2 jaar

We nodigen je van harte uit om een online cursus te volgen in je eigen regio, wanneer in de toekomst cursussen en workshops weer live kunnen, weet je al bij wie je terecht komt!